Warnsveldsewegkwartier

 

HomeWarnsveldsewegkwartier

Woningbezit

Warnsveldsewegkwartier

Aan het begin van de 20ste eeuw was er alleen buiten de stad nog bouwterrein beschikbaar.

In 1902 slaagde het toenmalige bestuur erin om 6000 m2 bouwgrond ten zuiden van de Warnsveldseweg aan te kopen van het Oude en Nieuwe Gasthuis (geneeskundige instelling).

De eerste 50 woningen zijn ontworpen door architect D.J. Van Loo die in 1899 was aangesteld als architect en bouwkundig adviseur. Zijn plan voorzag in 38 arbeiderswoningen (ca. 44 m2) aan de Rogge- en Peppelstraat en 12 burgerwoningen (ruim 51 m2) aan de Warnsveldseweg (oplevering 1903/1904 en 1906). 

De arbeiderswoningen werden door gemiddeld 6,2 personen bewoond en de burgerwoningen door gemiddeld 4,1 personen uit ‘de middenstand’. 

De huur bedroeg fl. 1,75 per week en voor de burgerwoningen fl. 17,- per maand.

In 1910 verwierf het bestuur wederom bouwgrond van het Oude en Nieuwe Gasthuis, ruim 7600 m2 ten behoeve van de realisatie van 40 arbeiderswoningen aan de huidige Appelstraat en Wilgestraat (oplevering 1911) en 6 burgerwoningen aan de Warnsveldseweg (oplevering 1912, eind jaren ’50 zijn hier nog twee woningen aan toegevoegd door architect Jacobs). De huren bedroegen respectievelijk fl. 2,- per week en fl. 19,- per maand.

De straten werden in eigendom aan de gemeente overgedragen, die op haar beurt had gezorgd voor de bestrating en riolering. Vanaf 1906 was de gemeentelijke bouwverordening in werking getreden wat de bouwkosten zodanig had doen stijgen dat deze gemeentelijke steun noodzakelijk was. Een huurprijsverhoging paste niet binnen de doelstelling van de DES.

(Pas) in 1926 worden er weer 46 nieuwe woningen opgeleverd in het verlengde van de woningen aan de Appel- en Wilgestraat en aan een nieuwe straat, de huidige Da Costastraat. De grondoppervlakte en kamerindeling zijn nagenoeg gelijk aan de Tadamasingel (ca. 44 m2) maar ze zijn wel ruimer door de hoger opgebouwde voor- en achtergevels. Ook zijn deze woningen direct aangesloten op gas- en waterleiding en beschikten ze over elektrisch licht en een eigen wc. De woningen kostten fl. 3.850,- per stuk en de huur bedroeg inmiddels fl. 4,- per week.

David evekink stichting

Een aantal belangrijke ontwikkelingen Warnsveldsewegkwartier

In de periode 1926 tot begin jaren dertig werden de woningen aangesloten op het elektriciteitsnet (tegen een huurverhoging van fl. 0,25 per week)

In 1933 werden de tonnen uit de oudste 12 burgerwoningen aan de Warnsveldseweg vervangen door een wc en werd er op de verdieping een dakraam geplaatst en een vaste wastafel.

In 1935 werden op de woningen aan de Peppel- en Roggestraat dakkapellen geplaatst.

In 1940 kregen deze woningen een aanrechtblad met een gootsteen.

In begin jaren vijftig kregen de oudste woningen van dit kwartier een wc in plaats van een tonnetjesprivaat (tegen een huurverhoging van fl. 0,30 per week)

 In 1981 hebben de woningen in de Peppel- en Roggestraat een nieuwe indeling gekregen en zijn de daken en het voegwerk vernieuwd. 

In de periode 1993 – 2019 zijn de woningen aan de Appel-, Wilge- en Da Costastraat geclusterd, grootschalig gerenoveerd (aanleg centrale verwarming, vervanging technische installatie, nieuwe keuken, badkamer, toilet en nieuwe ramen).

In 2017 is een blok van 8 duplexwoningen uit 1965 volledig gerenoveerd tot acht duurzame appartementen, zogenoemde NOM-woningen (nul-op-de-meterwoningen).    

Woningbezit

Architectuur

Van Loo besteedde ruime aandacht aan de ornamentatie van de voorgevel (siermetselwerk van gele Friese stenen) Karakteristiek voor zijn stijl is de toepassing van kenmerken uit de Jugendstil of Art Nouveau. [detailfoto]

De eerste woningen van Van Loo (Peppel- en Roggestraat) lijken nog veel op de huizen in het Tadamakwartier. De huizen aan de Appel-, Wilge- en Da Costastraat hebben daarentegen een geheel eigen stijl. Karakteristiek zijn de ronde en ruitvormige bovenlichten in de voorgevel, de overstekende kappen en de betimmerde geveltoppen.

Woningbezit

De jaren dertig

In de crisisjaren was nieuwbouw niet haalbaar, wel werd een groot deel van het huizenbestand gemoderniseerd. De woningen in de Rogge- en Peppelstraat en de oudste huizen in de Appel- en Wilgestraat werden aangesloten op het elektriciteitsnet. En de huizen in de Rogge- en Peppelstraat werden voorzien van dakkapellen.

Bij de oudste twaalf burgerwoningen aan de Warnsveldseweg werden in 1933 de tonnetjes vervangen door waterclosets en op de verdieping kregen deze huizen een vaste wastafel.

Woningbezit

Oorlog en wederopbouw

Zutphen behoorde tot de tien zwaarst getroffen steden in het land. Ook het bezit van de DES ontkwam niet aan het oorlogsgeweld. Op 28 september 1944 liepen de huizen aan de Berkelsingel, David Evekinkstraat en Melatensteeg ernstige schade op door een ontplofte  Duitse munitietrein. De bevrijding van Zutphen (april 1945) eiste met name een zware tol voor de woningen in het Warnsveldsewegkwartier;

Een rij van tien woningen aan de Appelstraat (nrs. 2-20) brandde geheel uit en enkele woningen aan de Wilgestraat (nrs. 6, 17 en 44) raakten zozeer beschadigd dat zij niet meer bewoond konden worden. Tientallen andere woningen werden zwaar beschadigd.

Ook twee woningen aan de Tadamastraat (nrs. 2 en 8) raakten onbewoonbaar. De totale schade bedroeg fl. 90.000,- Rijk en gemeente droegen financieel bij aan het herstel.

In 1965 is aan de Warnsveldseweg een blok duplexwoningen gebouwd tegenover de Algemene Begraafplaats. De woningen op de begane grond waren seniorenwoningen. Deze woningen zijn in 2016/2017 volledig gerenoveerd en getransformeerd in acht moderne en gasloze appartementen, zgn. nul-op-de-meterwoningen. Onder uitgelichte projecten meer over deze renovatie. 

In 1976-1978 zijn 26 woningen aan de Peppel- en Roggestraat gemoderniseerd aan de hand van een rehabilitatieplan van architect Meerstadt. De voor- en achterkamer werden met elkaar verbonden, de voorkamer kreeg een trap naar de verdieping en de keuken werd gemoderniseerd.

In de periode 1993-2003 is er wederom een renovatieproces in gang gezet waarbij de woningen aan de Appel-, Wilge- en Da Costastraat fasegewijs werden aangepakt. Hierbij werden de daken en muren geïsoleerd, de installaties vervangen en werden de woningen voorzien van een nieuwe keuken en badkamer. Omdat het animo voor complexgewijze renovatie afnam is er vanaf 2004 voor gekozen om de nog ongerenoveerde woningen pas bij mutatie te renoveren.

Heeft u een vraag?
Neem contact met ons op!

Bel ​0575 – 513829
Mail ​info@stbog.nl